Skip to main content
OpenConf

Cijeli program »

Udaljeno upravljanje tablet računalima za edukaciju

2. verzija
View File
pdf
487KB
Prezentacija
View File
pptx
2.5MB

Edukacija je jedno od područja koja se prilagođavaju nadolazećim promjenama u sferi digitalizacije društva. Kada su se pojavila komercijalna tablet računala, mnogima je bilo jasno kako je takva vrsta uređaja u mogućnosti nadopuniti ili u potpunosti zamijeniti današnje udžbenike i ostale nastavne materijale.
Tablet računala su pogodna za obrazovanje zbog mogućnosti prikazivanja raznih interaktivnih sadržaja te zbog pristupačne cijene uređaja i njihove raznovrsnosti što omogućava roditeljima da ne kupuju dodatni uređaj za obrazovanje djeteta već djeca mogu kućni tablet koristiti i u školi.
Međutim, tablet uređaji prvenstveno su namijenjeni za zabavu, primjerice igranje računalnih igara. Nakon uključivanja tablet računala u obrazovni sustav logično je razmišljati o tome kako će učenici htjeti koristiti tablet za igru dok traje nastava.
Stoga je potrebno razmotriti tehnike i predložiti način kontrole sadržaja koji se prikazuje na tablet računalu učenika. Programsko rješenje priloženo u ovom radu sastoji se od aplikacije za operacijski sustav Android koju je potrebno instalirati na učiteljskom i učeničkom uređaju. Nakon instalacije, učiteljski uređaj može pratiti aktivnosti učenika. Ukoliko učenik pokuša koristiti aplikacije koje nisu označene kao dopuštene, njegovom uređaju se onemogućava korištenje tipki za izlazak iz aplikacije, ponovno se pokreće aplikacija vezana za nastavu, a učitelj dobiva obavijest o navedenom događaju sa slikom ekrana učeničkog tableta. Nakon zaključavanja učeničkog uređaja, i dalje je moguće koristiti aplikaciju za nastavu, ali nije moguće izaći iz nje.

Autor(i):

Marin Vuković    
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Hrvatska

Marin Vuković je docent na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu a doktorirao 2011. godine s temom "Adaptivno upravljanje lokacijskom informacijom za telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednosti." U znanstvenom i stručnom radu Marin Vuković usmjerava se na usluge s dodanom vrijednosti i napredne usluge u konvergentnim mrežama nove generacije temeljene na znanju, te sudjeluje kao istraživač i suradnik na znanstvenim, tehnološkim i stručnim projektima. Objavio je više od 30 znanstvenih radova. Koautor je patenta pri Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo P20080303A. Član je strukovnih udruga IEEE, Royal Institute of Navigation i KES International.

Zvonimir Sabljić    
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Hrvatska

Željka Car    
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Hrvatska

Željka Car (rod. Sever) je izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za telekomunikacije. Diplomirala je 1993. godine, magistrirala 1996. i doktorirala 2001. godine na istom fakultetu. Sudjeluje kao istraživač na znanstvenim i tehnološkim projektima pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, te kao voditelj i istraživač u istraživačkim projektima u okviru Sveučilišta u Zagrebu te suradnje s industrijskim partnerima.

Pokrenula je nacionalno multidisciplinarno istraživanje u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Njezini istraživački interesi su programsko inženjerstvo u telekomunikacijama, razvoj inovativnih ICT rješenja za potpomognutu komunikaciju, upravljanje projektima, inženjerstvo programskih procesa i telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednošću. Koautorica je više od 40 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i zbornicima radova s međunarodnih konferencija.

Članica je strukovnog udruženja IEEE.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC