Skip to main content
OpenConf

Cijeli program »

sys.trek predavanja 3

Thursday, 10 November 2016
09:30 - 11:00

Kongresna Eden

Analiza softvera za otkrivanje plagijarizma u znanosti i obrazovanju

S porastom količine dostupnih radova sve je veći izazov manualno otkrivanje eventualnih plagijata pa raste potreba za tehničkim rješenjima odnosno softverima za otkrivanje plagijata. Srce je stoga provelo analizu softvera za otkrivanje plagijata kako bi ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pomoglo u izboru takvog softvera i potaklo raspravu na ovu temu. Definiran je skup od osam kriterija s kojima su se pokušale predvidjeti potrebe akademske zajednice i temeljem kojih je provedena analiza, a analizom su obuhvaćeni najčešće korišteni softveri u Europskom akademskom okruženju (abecedno): PlagScan, Turnitin, Unplag i Urkund. Rezultat analize su smjernice za odabir softvera za otkrivanje plagijata, a analiza može poslužiti i kao temelj za raspravu o eventualnom zajedničkom i sustavnom rješavanju tog pitanja na razini sveučilišta ili države.

Tamara Birkić zaposlena je u Centra za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca). Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i stekla titulu magistra edukacije informatike i magistra pedagogije. Radi kao podrška korisnicima u radu sa sustavom Merlin (Moodle) te pomoć nastavnicima u početnoj izradi i unapređenju već postojećih e-kolegija. Sudjelovala je u izradi online tečajeva za rad u sustavu Merlin, kao i izradi dodatnih sadržaja (animacija) pomoću programa Adobe Captivate. Održava učioničke tečajeve i radionice te izrađuje priručnike.

Draženko Celjak je voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate u Sveučilišnom računskom centru (Srce). Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. U Srcu radi od prosinca 2002. na poslovima razvoja informacijskih sustava primjenom web tehnologija te na uspostavi i održavanju digitalnih repozitorija: Hrčak, Hrvatski arhiv weba (HAW), Arhiv mrežnih dokumenata (AMD), Agregator hrvatskih repozitorija i arhiva (Ara), Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar). Područja njegovog stručnog interesa odnose se na primjenu web tehnologija, arhiviranje i indeksiranje weba, semantički web, povezane podatke i digitalne repozitorije.

 

Izgradnja bežične infrastrukture

Učestalim porastom broja klijenata koji podržavaju povezivanje putem ili iskljućivo putem Wi-Fi-a, bežični pristup postao je nešto što korisnici danas sve više zahtijevaju i očekuju u svojoj, kako radnoj tako i edukacijskoj okolini. Uvođenje bežičnog pristupa unutar institucija akademske zajednice izazov je sam po sebi sa gledišta bežične komunikacije, no dio koji često u trenutku planiranja ostaje zanemaren je onaj sa žičane strane. U predavanju će biti obrađeni neki od najčešćih izazova koje susrećemo prilikom izgradnje bežične infrastrukture kako sa žičane tako i sa bežične strane, te savjeti na što paziti prilikom uspostave nove bežične infrastrukture.

Robert Maltarić je voditelj usluge Bežična mreža Sveučilišta u Zagrebu u Sveučilišnom računskom centru (Srce), certificirani je stručnjak za područje 802.11 bežičnih mreža za koje posjeduje industrijske certifikate CCNP-W, ACWP te ECSE. U Srcu se od listopada 2001. bavi poslovima vezanim za izgradnju i održavanja računalnih mreža a područja njegovog stručnog interesa su dizajn i izgradnja 802.11 bežičnih mreža."

 

Wild Wild Wordpress

WordPress se u CARNetu koristi još od 2007. godine te je do danas prešao put od manjih instalacija do multisite instanci sa nekoliko stotina blogova. Koji su razlozi odabira WordPressa kao platforme, potrebnih prilagodbi i izazova u instalaciji te ponajviše redovitom održavanju? Saznat ćete i kako se uklapaju WordPress, sistemske akcije, Nagios, wp-cli i git u uslugama poput From.hr i Javnog poslužitelja.

Nikola Mišić je web developer u Odjelu razvoja usluga CARNeta te student e-Poslovanja i marketinga na Specijalističkom studiju informatike. Specijalizirao se za tehnologije otvorenog koda te najviše vremena provodi u razvoju i održavanju sustava kao što su WordPress, Moodle i Limesurvey, ali i zasebnih PHP aplikacija. Voli podađati razne meetupove i konferencije te razmjenjivati znanje o otvorenom kodu otvorenog uma. Uz to stravstveni je biciklist od ranih dana i često je na dva kotača u Samoborskom gorju.

Boris Samardžija je softverski inženjer u CARNetu, gdje sudjeluje u razvoju usluga i servisa - najčešće mobilnih i web aplikacija za interne i javne potrebe. Uz sam razvoj, često se bavi osmišljavanjem novih informacijskih sustava, implementacijom postojećih rješenja te savjetovanjem pri planiranju, te provjerom kvalitete i testiranjem izrađenih sustava. Rođen je 1990. i živi u Samoboru. Završio je XV gimnaziju u Zagrebu, a zatim preddiplomski stručni studij računarstva te specijalistički diplomski stručni studij informatike na TVZ-u. Svoju prvu web stranicu izradio je u šestom razredu, a maturalni rad u srednjoj školi, završni rad i diplomski rad studija izradio je na temu raznih web aplikacija. Najviše voli koristiti otvorene tehnologije; LAMP, nginx, PostgreSQL PHP/Hack, HTML, CSS i JavaScript. Trenutno ga jako zanimaju automatizacija kućanstva i udaljeno upravljanje putem web i mobilnih aplikacija.

 

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC