Skip to main content
OpenConf

Cijeli program »

sys.trek predavanja 4

Thursday, 10 November 2016
14:30 - 16:00

Kongresna Eden

Windows 10 Anniversary Update

Microsoft Windows 10 tehnološki najnapredniji i najinovativniji operativni sustav, isti donosi mogućnost korištenja na više različitih platformi uključujući mobilne i desktop verzije. Jednostavno povezivanje više-platformskih korisničkih računa s cloud sustavom zbog zaštite privatnih podataka. Inovativne tehnologije poput Windows Hello omogućava prijavu u sustav bez lozinke, Cortane kao osobnog asistenta, najnovijeg Edge web preglednika. Sigurnost sustava je unaprijeđena raznim metodama zaštite uređaja te Vaših osobnih podataka. Tema predavanja je Windows 10 Anniversary Update koji donosi još više noviteta.

Marin Lučić radi na mjestu sistemskog administratora u odjelu računalne i podatkovne infrastrukture. Ima višegodisnje iskustvo s Microsoftovim serverskim tehnologijama i posjeduje nekoliko Microsoftovih certifikata (MSCA, MCP, MCTS). Posjeduje iskustvo u održavanju i implementaciji serverskih i klijentskih Microsoftovih proizvoda, a orijentiran je prema virtualizacijskim rješenjima (Hyper-V).

 

systemd u praksi

Implementacija systemd-a je sve veća, a samim time raste potreba za znanjem o systemd-u i njegovim korištenjem za uspješno administriranje linux baziranog operacijskog sustava. Ovim predavanjem se nastoje definirati osnovne radnje potrebne za administriranje i praćenje OS-a.

Damir Banić radi na mjestu sistemskog administratora u odjelu računalne infrastrukture i servisa. Završio je diplomski studij fizike i informatike u Osijeku. Nakon lošeg iskustva s Windowsima počinje se baviti linux baziranim operacijskim sustavima. U slobodno vrijeme svira gitaru i prati novosti i nove tehnologije iz open source svijeta.

 

Javno dostupni servisi - početak jednog divnog DRDoS napada

Na Internetu se nalazi mnogo poslužitelja i mrežnih uređaja s podignutim servisima koji ne bi trebali biti javno dostupni. Neke od tih servisa moguće je iskoristiti za izvršavanje napada uskraćivanja usluge na treće strane. Predavanje govori o najčešćim servisima korištenim u DRDoS napadima te na koji način Nacionalni CERT prikuplja, obrađuje i šalje podatke o takvim uređajima u RH.

URL Monitor - sustav za nadgledanje kompromitiranih web sjedišta

Zastarjela inačica CMS-a ili ranjivi plugin na nekom web sjedištu predstavljaju otvoren poziv za mnoge hakere i hakerske grupe da testiraju svoje sposobnosti i prezentiraju svoje umijeće kompromitiranja web sjedišta, odnosno poslužitelja. Obrada takvih incidenata obuhvaća radnje koje oduzimaju dosta vremena, a moguće ih je automatizirati. Cilj predavanja je ukratko opisati URL Monitor, alat koji pomaže pri obradi takve vrste incidenata automatiziranim prikupljanjem i obradom podatka o kompromitiranim web sjedištima te praćenjem i obavještavanjem o nastalim promjenama.

Marko Stanec završio je informacijsko-komunikacijski smjer na Fakultetu prometnih znanosti, gdje je po završetku bio angažiran kao vanjski suradnik u izvodenju nastave iz kolegija Algoritmi i programiranje, te Računalstvo. Posljednje tri godine zaposlen je u CARNetu, prvo u odjelu za računalnu sigurnost nakon čega prelazi u odjel za Nacionalni CERT. Bavi se obradom računalnih incidenata, te provjerom ranjivosti računalnih sustava. Sudionik je EU vježbi obrane od kibernetičkih ugroza. Aktivno sudjeluje u radu Centra za sigurniji Internet.

 

CARNet Debian Jessie - Tu sam!

Debian 8 Jessie je već neko vrijeme s nama, a sada je ovdje i CARNetovo izdanje ove distribucije. Debian nam u ovom izdanju donosi systemd, općeprihvaćen, ali ujedno i kontroverzan sustav inicijalizacije sustava. Novi je Apache, PHP, PostgreSQL, kernel te drugi paketi za podršku servisima na standardnom CARNetovom čvornom računalu. Osim ovih, koje su još novosti vrijedne spomena?

Željko Boroš od početka školovanja pokazuje zanimanje za elektroniku i računala, a od 1993. godine radi kao sistem-inženjer na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku. Nekoliko je godina stalni suradnik računalnog časopisa "Mreža". Od 1996. godine surađuje s CARNetom na nekoliko projekata, a 2005. postaje članom Predsjedništva Vijeća korisnika CARNeta. Ubrzo nakon toga zapošljava se u CARNetu u Odjelu za računalnu i podatkovnu infrastrukturu gdje preuzima Helpdesk za sistem-inženjere. Stekao je nekoliko certifikata iz područja IKT-a, te redovito sudjeluje na stručnim seminarima i konferencijama. Urednik je Portala za sistem-inženjere gdje objavljuje članke za sistem-inženjere na ustanovama članicama CARNeta, ali i izvan akademskog sustava.

 

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC