Skip to main content
OpenConf

Zbornik radova - 18. CARNetova korisnička konferencija CUC 2016, Programirajmo svoju budućnost; ISBN - 978-953-6802-36-4; ur. Ana Blažetić; vrijeme održavanja konferencije - 9. do 11. studenoga 2016.; objavljeno - Zagreb, Hrvatska, studeni 2016.; nakladnik - Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Josipa Marohnića 5, Zagreb »

Iskustva popularizacije programskog jezika Java te prateće edukacijske i ostale aktivnosti

2. verzija
View File
pdf
892KB
Prezentacija
View File
pptx
7.7MB

U radu su prikazana iskustva u popularizaciji programskog jezika Java i srodnih tehnologija u Hrvatskoj u posljednjih pet godina, izvedena kroz razmjenu znanja i iskustava, kao i različite edukacijske i druge prateće aktivnosti. Rad započinje pregledom dosadašnjih važnijih događaja iz svijeta Jave, kao i ocjenom popularnosti programskog jezika Java, platformi i vezanih tehnologija te biblioteka programskog koda na globalnoj razini. Nastavlja se ocjenom popularnosti jezika Java u Hrvatskoj, rada korisničkih grupa na globalnoj i lokalnoj razini te dosadašnjih pozitivnih iskustava Java zajednice u Hrvatskoj i regiji. U drugom dijelu prikazuju se rezultati organizacije različitih događanja i stručnih konferencija u kojima je sudjelovala cjelokupna Java zajednica, uključivo tvrtke, pojedince, akademsku zajednicu i ostale. Na kraju se prikazuju aktivnosti vezane uz poticanje obrazovanja djece, mladeži i odraslih te pomoć pri certifikacijskom postupku za Javu, a navode se i prijedlozi budućih aktivnosti.

Autor(i):

Branko Mihaljević    
HUJAK
Hrvatska

Branko Mihaljević je IT edukator, konzultant, menadžer i poduzetnik. Nakon 12 godina rada na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao, završio studij poslovnog upravljanja te doktorirao, te 7 godina kao suvlasnik tvrtke za Java razvoj, danas je predavač na Rochester Institute of Technology Croatia te vodi svoju IT tvrtku. Područjem Jave bavi se od 1996., a platformom Java EE od 2000. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova, te članaka u časopisima, kao i nastavnih materijala, a sudjeluje i na brojnim konferencijama. Radno iskustvo stekao je kao IT konzultant, IT menadžer, voditelj razvoja, arhitekt sustava i istraživač na nizu IT projekata u sektoru financija, telekoma, javnog zdravstva i satelitskih sustava. Posljednje četiri godine je predsjednik Hrvatske udruge Java korisnika (HUJAK).

Aleksander Radovan    
HUJAK
Hrvatska

Zovem se Aleksander Radovan i rođen sam 09. lipnja 1981. godine u Ljubljani, R. Slovenija. Diplomirao sam računarstvo 2004. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a na istom fakultetu trenutno završavam i doktorski studij. Dosad sam skupio više od 12 godina iskustva rada na projektima temeljenim na Java tehnologiji, a trenutno radim kao voditelj Java tima u tvrtki King ICT. Također sam aktivan i u Hrvatskoj udruzi Java korisnika (HUJAK) kao predsjednik odbora za edukaciju. Osim toga radim kao vanjski suradnik na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, Veleučilištu Velika Gorica, Visokom učilištu Algebra i Rochester Institute of Technology na raznim predmetima vezanim uz programsko inženjerstvo i programski jezik Java. Bio sam mentor na više od 250 završnih i diplomskih radova studenata te koautor na nekoliko radova studenata koji su objavljeni na konferencijama kao što su CUC i MIPRO.

Kristina Marasović    
HUJAK
Hrvatska

Kristina Marasović trenutno je viši predavač na Rochester Institute of Technology Croatia. Instituciji RIT Croatia pridružuje se u 2012. godini nakon 11 godina iskustva u razvoju računalnih programskih sustava i izvođenju nastave. Karijeru je započela kao znanstveni novak na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu, radeći na CMS eksperimentu u CERN-u, u okviru kojeg je bila zadužena za razvoj i izgradnju računalnog programskog sustava baziranog na metodama i tehnologijama umjetne inteligencije, a kojim se automatiziraju kritične radnje upravljanja računalnim grozdom namijenjenog filtriranju podataka u eksperimentima fizike elementarnih čestica. Njezine nastavne aktivnosti i interesi uključuju OO dizajn i razvoj, programiranje na strani klijenta i poslužitelja, te razvoj mobilnih aplikacija. Kristina Marasović stekla je stručni naziv profesora matematike i informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu. Stručni naziv magistra znanosti, te potom i doktora znanosti iz polja Računarstva stekla je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je više znanstvenih radova i član je CERN globalne mreže.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC