Skip to main content
OpenConf

Zbornik radova - 18. CARNetova korisnička konferencija CUC 2016, Programirajmo svoju budućnost; ISBN - 978-953-6802-36-4; ur. Ana Blažetić; vrijeme održavanja konferencije - 9. do 11. studenoga 2016.; objavljeno - Zagreb, Hrvatska, studeni 2016.; nakladnik - Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Josipa Marohnića 5, Zagreb »

Prijedlog optimalnog korištenja gradiva matematike za usavršavanje vještina za programiranje

2. verzija
View File
pdf
512KB
Prezentacija
View File
pptx
269KB

Jedna od najvećih dilema kurikularne reforme koja se planira objaviti 2016. godine i provesti narednih godina se sastoji u tome da se odluči je li informatika obvezan predmet ili ne. Tržište rada u Hrvatskoj i inozemstvu vapi za velikom količinom obrazovanih IT stručnjaka [1] i već se sada može predvidjeti da će do 2020. godine u Evropi nedostajati 900.000 stručnjaka ovog profila [2]. Kako bi se što kvalitetnije pripremilo mlade stručnjake za zanimanja iz tih područja, njihovo usavršavanje mora započeti već u osnovnoj školi kroz razne module postojećih predmeta kao što je matematika, osim same informatike koja bi za rješavanje navedenih problema morala biti apsolutni imperativ.
Pomno odabranim poglavljima i područjima matematike učenicima je moguće već u ranim fazama obrazovanja dati uvid u najpotrebnija znanja za razvijanje „programerskog razmišljanja“ te analize i rješavanja problema koji se pojavljuju njihovom u svakodnevnom radu. S dobrim temeljima znanja najbitnijih matematičkih koncepata učenicima se puno lakše percipirati, savladavati i usvajati potrebne tehnike, principe i algoritme kako bi optimalno razvili svoje vještine potrebne za stvaranje uspješne karijere u području programiranja.
U ovom radu autori će predložiti područja matematike koja bi trebala biti zastupljenija u nastavi osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, uzevši u obzir najaktualnije trendove na globalnom tržištu.

Autor(i):

Aleksander Radovan    
HUJAK
Hrvatska

Zovem se Aleksander Radovan i rođen sam 09. lipnja 1981. godine u Ljubljani, R. Slovenija. Diplomirao sam računarstvo 2004. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a na istom fakultetu trenutno završavam i doktorski studij.
Dosad sam skupio više od 12 godina iskustva rada na projektima temeljenim na Java tehnologiji, a trenutno radim kao voditelj Java tima u tvrtki King ICT. Također sam aktivan i u Hrvatskoj udruzi Java korisnika (HUJAK) kao predsjednik odbora za edukaciju.
Osim toga radim kao vanjski suradnik na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, Veleučilištu Velika Gorica, Visokom učilištu Algebra i Rochester Institute of Technology na raznim predmetima vezanim uz programsko inženjerstvo i programski jezik Java. Bio sam mentor na više od 250 završnih i diplomskih radova studenata te koautor na nekoliko radova studenata koji su objavljeni na konferencijama kao što su CUC, MIPRO, JavaCro, Javantura i DKU.

Branko Mihaljević    
HUJAK
Hrvatska

Branko Mihaljević je IT edukator, konzultant, menadžer i poduzetnik. Nakon 12 godina rada na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao, završio studij poslovnog upravljanja te doktorirao, te 7 godina kao suvlasnik tvrtke za Java razvoj, danas je predavač na Rochester Institute of Technology Croatia te vodi svoju IT tvrtku. Područjem Jave bavi se od 1996., a platformom Java EE od 2000. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova, te članaka u časopisima, kao i nastavnih materijala, a sudjeluje i na brojnim konferencijama. Radno iskustvo stekao je kao IT konzultant, IT menadžer, voditelj razvoja, arhitekt sustava i istraživač na nizu IT projekata u sektoru financija, telekoma, javnog zdravstva i satelitskih sustava. Posljednje četiri godine je predsjednik Hrvatske udruge Java korisnika (HUJAK).

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC