Skip to main content
OpenConf

Zbornik radova - 18. CARNetova korisnička konferencija CUC 2016, Programirajmo svoju budućnost; ISBN - 978-953-6802-36-4; ur. Ana Blažetić; vrijeme održavanja konferencije - 9. do 11. studenoga 2016.; objavljeno - Zagreb, Hrvatska, studeni 2016.; nakladnik - Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Josipa Marohnića 5, Zagreb »

Može zabavnije i izazovnije – platforme za učenje vještine programiranja igrifikacijom

2. verzija
View File
pdf
414KB
Prezentacija
View File
pptx
2.6MB

Rastuća svijest o značaju ovladavanja sposobnošću učinkovitog rješavanja problema (pomoću računala) utjecala je i na važnost usvajanja vještine programiranja. Jedan od inovativnih načina stjecanja te vještine je aktivno učenje kodiranja upotrebom neke iz sve većeg obilja online obrazovnih platformi koje kodiranje uče na intuitivan način napredovanjem i nagrađivanjem uz pomoć igrifikacije. Kako današnji učenici očekuju poticajna obrazovna iskustva, stimulaciju i neposrednu povratnu vezu, igrifikacija je očekivano od bezazlene novine postala jedan od ključnih trendova te valjani (i poželjan) pedagoški pristup sa mogućim velikim utjecajem na iskustvo učenja. Integracijom igara u učenje, postalo je očito kako mnoge osobine igara, kao što su izazovi, nagrađivanje i suradnja, imaju svoje mjesto i u učionici. Ne iznenađuje zato što je igrifikacija uključena i u učenje vještine programiranja. U radu su prezentirane neke od online platformi, te stavovi grupe učenika o njihovoj prihvatljivosti u nastavne svrhe.

Autor(i):

Kristinka Blažeka    
Tehnička škola Čakovec
Hrvatska

Nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu (računarska tehnika), magistrirala na Fakultetu Organizacije i informatike u Varaždinu (Poslijediplomski znanstveni studij iz Informacijskih znanosti). Zaposlena kao nastavnica u Tehničkoj školi Čakovec, a predaje većinom nastavne predmete vezane uz poučavanje programiranja. Radi u obrazovanju redovnih učenika, u obrazovanju odraslih, te dodatno u pripremama i organizaciji natjecanja i smotri radova darovitih učenika. Drugi je puta imenovana profesoricom savjetnicom iz informatike/računalstva. U svom stručnom djelovanju bavi se najviše istraživanjem načina osuvremenjivanja metoda rada i sadržaja s ciljem povećanja uspješnosti poučavanja algoritama i programskih jezika, usvajanja vještina programiranja, te osnaživanja konkurentnosti na tržištu rada. Izlagala je više radova na državnim stručnim skupovima i međunarodnim konferencijama. Sudjelovala u EU projektu izrade novih kurikuluma, te je aktivno uključena u projekte međunarodnih mobilnosti učenika i nastavnika.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC