Skip to main content
OpenConf

Zbornik radova - 18. CARNetova korisnička konferencija CUC 2016, Programirajmo svoju budućnost; ISBN - 978-953-6802-36-4; ur. Ana Blažetić; vrijeme održavanja konferencije - 9. do 11. studenoga 2016.; objavljeno - Zagreb, Hrvatska, studeni 2016.; nakladnik - Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Josipa Marohnića 5, Zagreb »

Onečišćenje zraka, svjetlosno onečišćenje i buka kroz STEM

2. verzija
View File
pdf
276KB
Prezentacija
View File
pptx
11.2MB

Ovaj rad donosi osvrt na aktivnosti i implementaciju multimedije u međukurikularnom, međunarodnom projektu.
OŠ Pantovčak je mala škola u centru Zagreba koju pohađa 361 učenik i ostvaruje zapažene rezultate na natjecanjima iz prirodoslovlja i informatike.
Razvojni plan Škole napisan je u smjeru unapređivanja kvalitete prioritetnih razvojnih područja, a jedno od njih svakako je prirodoslovlje. Skupina učitelja preuzela je inicijativu kako bi osmislila privlačnije aktivnosti i implementirala ih u kurikul, te ostvarila viziju Škole i oslonila se na vlastite potencijale i specifičnosti. Škola je tijekom posljednjih triju godina uključena u mnoštvo školskih, nacionalnih i međunarodnih projekata. Kroz njih je izložena različitim utjecajima, što je imalo pozitivan utjecaj na Školu. Opći ciljevi projekta su poticanje prepoznatljivosti Škole, postupno uključivanje što većeg broja sudionika te poticanje svih sudionika na proaktivnost – primjenu iskustava stečenu kroz mobilnosti i projektne aktivnosti.
Specifični ciljevi projekta su jačanje interesa za STEM područja, jačanje ključnih kompetencija i vještina 21. stoljeća svih sudionika, s naglaskom na korištenje multimedije u nastavi i izradu OER-a (Open Educational Resources) dostupnih za sve zainteresirane obrazovne djelatnike.
Najopsežniji projekt je Pollution! Find a STEM solution! u kojemu se ističu aktivnosti povezane s onečišćenjem zraka u učionici, zagađenjem bukom i svjetlosnim zagađenjem školskog prostora. Projektnim učenjem tijekom posljednjih triju godina tražili smo rješenja za spomenute probleme. Temeljna je sastavnica projektnog učenja suradnja među učenicima (unutar grupe i međunarodna suradnja) u rješavanju problema. Suradnja je ostvarena u prikupljanju podataka, analiziranju i sintetiziranju informacija, upoznavanju s novim web 2.0 alatima te u prezentiranju projekta i rezultata rada.

Autor(i):

Marina Moćan    
Osnovna škola Pantovčak
Hrvatska

Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja i Gimnazije Čakovec, upisujem i završavam Učiteljsku akademiju, razrednu nastavu uz program engleskog jezika. Nakon kraćih iskustava rada u nekoliko osnovnih škola i školi stranih jezika, zadnjih 14 godina radim u Osnovnoj školi Pantovčak kao učitelj engleskog jezika.
U školi aktivno sudjelujem u međunarodnom Erasmus+ projektu kao školski koordinator te sam bila sudionik nekoliko eTwinning projekata.
Važnu sastavnicu moje profesije čini cjeloživotno obrazovanje. Uz praćenje najnovijih spoznaja i dostignuća u području podučavanja engleskog jezika, područje mog interesa je i korištenje obrazovne tehnologije u nastavi. Redovito se usavršavam i sudjelujem na seminarima, predavanjima, radionicama, konferencijama te on-line tečajevima.
Slobodno vrijeme najradije provodim u krugu svoje obitelji, ali volim i čitati, posjećivati kazališta, družiti se s iskrenim ljudima te su mi velika strast putovanja.

Danijela Takač    
Osnovna škola Pantovčak
Hrvatska

Devet godina u Osnovnoj školi Pantovčak predajem fiziku, tehničku kulturu i astronomiju te sam koordinator međunarodnih projekata. Imenovana sam Universe Awareness ambasadorom za Republiku Hrvatsku te volonterskim radom populariziram astronomiju i znanost. Međunarodni sam koordinator Erasmus + projekta „Pollution!Find a STEM solution!“ koji je otvorio suradnju naše škole i škola iz Europske unije, kao i međunarodnih organizacija. Autor sam 5 udžbenika, zbirki i radnih bilježnica iz fizike za srednju školu, te recenzent udžbenika za osnovnu školu. Redovito se stručno usavršavam u Hrvatskoj i europskoj uniji, aktivno sudjelujem u mnogim međunarodnim konferencijama. Područje mojeg profesionalnog interesa su integracija IKT-a u nastavu i projekte, projektno učenje, razvoj ključnih kompetencija za 21. stoljeće kod učenika i međunarodna suradnja škola. Veliko iskustvo u PBL učenju mojim učenicima donijelo je 7 prvih i 3 druga mjesta na državnim natjecanjima iz astronomije, te sudjelovanja na državnoj smotri radova iz fizike i tehničke kulture.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2015 Zakon Group LLC